Alimentele capcana aparute in dieta ketogenica

In ultimele luni, diferiti antrenori de fitness promoveaza o dieta sub numele de dieta ketogenica, fara a avea insa vreo legatura. Avand o baza in fitness, pornesc, fara a se documenta, de la premisa ca este nevoie de carbohidrati pentru crearea masei musculare, dar si ca un aliment care nu este dulce sigur e sarac in glucide. Am intalnit exact aceasts formulare: “fructe putin dulci”, iar in exemplele de dupa era un haos total. Ananas, kiwi, grapefruit, mandarine, mere verzi, gutui, sunt fructe pe care unii le recomanda ca fiind keto doar pentru ca lor nu li se pare suficient de dulci. Toate acestea sunt alimente capcana, si ar trebui sa va ridice semne de intrebare atunci cand va sunt recomandate. Combinarea unui aliment gras, de pilda, migdalele, cu un aliment aparent “nu foarte dulce”, marul verde, este dezastruoasa. Un mar are, in medie 25 de grame de fructoza. 50 de grame de migdale, cam 30 de grame de grasimi. Daca organismul este deja intr-o stare de cetoza (are ca si combustibil grasimile depuse) in momentul in care alegi sa mananci o combinatie de alimente similara, nu doar ca productia de corpi cetonici va fi inhibata, insa grasimile ingerate se vor depune, intrucat corpul va avea ca sursa imediata de energie carbohidratii simpli din mar.

Iaurturile si branza de vaci sunt un alt exemplu elocvent de alimente “ne-keto” dar pe care unii le recomanda, doar pentru ca tehnic au putini carbohidrati (4-5 grame la 100 grame produs). De fapt, conteaza enorm sursa acelor glucide. In cazul iaurtului si a branzei de vaci, e ca si cand as adauga in unt 4-5 grame de zahar si l-as considera keto in continuare.

Feliile de paine integrala crocanta sau la tava. Este, probabil, cea mai nefericita recomandare a cuiva pentru dieta ketogenica. Cu un continut de glucide similar cu al painii albe, dar cu mult marketing in fata (fibrele – 5 grame doar), oricare dintre aceste tipuri de paine pot ridica nivelul glicemiei.

Leguminoasele. Multa lume recomanda in keto legume precum mazarea. Foarte gresit, intrucat ca si ruda sa, fasolea, are un continut bogat de amidon, ceea ce o face total nepotrivita in keto. Aceeasi situatie o intalnim si la caju sau arahide, pe care lumea le considera nucifere.

Toti facem greseli atunci cand incepem un nou stil de viata si vor exista permanent necunoscute. Insa pe unele le poti indrepta chiar acum!

Photo.

 

Abonare la newsletter

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fii la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum