Aminoacizii care se transforma in glucoza – Alanina si Glutamina

Dieta ketogenica este definita de un consum moderat de proteina, unul scazut de carbohidrati si unul ridicat de lipide, impartit la randul sau in procente de grasimi saturate si nesaturate, in functie de sezon, localizare geografica a individului etc. Consumul moderat de proteina este cheia in adaptarea la dieta ketogenica, intrucat atunci cand scadem atat de mult consumul de carbohidrati, corpul si-i va procura din ce are mai la indemana: aminoacizi si intr-o rata mai mica, acizi grasi. Alanina si glutamina (cel mai abundent aminoacid din corp) sunt cei doi aminoacizi din care corpul produce glucoza, la nivelul ficatului si al rinichilor, pentru o parte din creier, pentru eritrocite si, paradoxal, pentru ficat.

Pentru a preveni gluconeogeneza, e necesara respectarea a doua reguli: mentinerea unui aport de carbohidrati adecvat necesitatilor acestor organe (30-40 grame pe zi) si limitarea aportului de proteina la 0.8 grame pe kilocorp de greutate ideala pe zi.

Proteina poate veni din doua surse: animala (carne, peste, oua, branzeturi) si vegetala. Orice legume contine proteine, insa intr-o formula incompleta, lipsindu-le unul sau mai multi aminoacizi esentiali. Desigur, sursele animale de proteina contin toate alanina si glutamina, insa cele vegetale nu. In cele ce urmeaza, vom cataloga sursele de proteina in functie de continutul sau in acesti doi aminoacizi esentiali, pentru a minimiza aportul lor alimentar atunci cand cream mese ketogenice.

 

Alanina si glutamina in sursele de origine animala

 

  1. Gelatina. Desi e o proteina incompleta, avand scor proteic 0, gelatina e bogata in alanina si glutamina.
  2. Albusurile au un continut ridicat atat de alanina cat si de glutamina
  3. Pieptul de curcan
  4. Lactatele
  5. Organele de vita
  6. Tonul
  7. Codul
  8. Pieptul de pui
  9. Fructele de mare
  10. Carnea de porc fara grasimi contine alanina si glutamina, insa cu aproape 30% mai putina decat, de pilda, gelatina (supa concentrata de oase)
  11. Carnea de miel, aripile si pulpele de pui, somonul ori macroul au de 2 ori mai putina alanina si glutamina decat ouale.

Din lista de mai sus, putem remarca un continut ridicat de alanina si glutamina in sursele slabe in grasimi, al caror consum e oricum contraproductiv in dieta ketogenica. Nu are sens sa consumam doar albusul dintr-un aliment perfect echilibrat cum e oul. Nu vom consuma nici mai mult de 120-150 grame de carne sau peste slab, in crud, si intotdeauna o vom face asociat cu surse de lipide (ulei de masline, masline, avocado, unt, untura – in functie de sezon). Cum insa avem nevoie de carbohidrati in keto (deci de legume), din motive detaliate mai sus, trebuie sa invatam sa evitam sau sa minimizam aportul acestor doi aminoacizi din sursele vegetale.

 

Alanina si glutamina in sursele de origine vegetala

  1. Algele marine (spirulina) contin mai multa alanina decat ouale.
  2. Napii
  3. Ciupercile
  4. Sparanghelul
  5. Patrunjelul
  6. Varza de bruxelles
  7. Spanacul
  8. Varza rosie
  9. Nucile au cantitati mici de alanina, dar contin glutamina
  10. Leguminoasele prezinta cantitati ridicate de alanina si glutamina, fiind alimente proteice, dar nu sunt specifice dietei ketogenice

De ce am catalogat acesti doi aminoacizi in functie de surse? Pentru ca tie sa iti fie simplu sa stai intr-o margine de proteina utila tie, dar in acelasi timp pentru a nu te speria, de pilda, de faptul ca 200 de grame de conopida au 4 grame de proteina, intrucat nu contin si cei doi aminoacizi din care se formeaza glucoza endogena.

Astfel, daca necesarul tau zilnic de proteina este de 55 grame, dar ajungi cu calculele la 60-65 de grame, conteaza enorm sursa acestei proteine, pentru a incepe procesul de gluconeogeneza. Broccoli, conopida ori fasolea verde au doar urme din acesti aminoacizi, prin urmare proteina calculata din aceste legume nu trebuie sa te sperie. In plus, vin cu carbohidrati complecsi, necesari in adaptarea la dietei ketogenice.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+