De ce ne ingrasam iarna?

Desi oamenii fara patologii sau tentinde de ingrasare isi mentin greutatea, exista oscilatii sezoniere la o buna parte din populatie. Acestea pot fi mai mari sau mai mici, in functie de metabolism si de schimbarile operate de la un anotimp la altul. De obicei, slabirea se produce odata cu venirea anotimpului cald, in timp ce cresterea in greutate are loc in timpul iernii. Dar care sunt motivele?

1. Dormim prea mult

Practic, din cauza lipsei de soare, avem tendinta de a intra intr-un soi de hibernare. Desigur, acest lucru implica incetinirea metabolismului. Incearca sa te trezesti de dimineata, asa cum o faci in mod normal, si sa nu iti alterezi rutina de pana atunci. Plimbarile, razele soarelui (atunci cand e senin) intre orele 11 si 15 sunt benefice organismului.

2. Deficienta de vitamina D

Desigur, in prima instanta e datorata lipsei de soare. Insa suplimentarile adecvate cu vitamina D3 in timpul iernii ne ajuta sa stopam lipogeneza si mentin un bun curs al multor alte procese metabolice importante (absorbtia calciului si a fosforului, de pilda). O serie de studii atesta ca persoanele supraponderale sau cu diferite grade de obezitate prezinta niveluri periculos de mici de vitamina D3 in organism.

3. Stam in casa mai mult

Am vorbit deja despre vitamina D si nivelul scazut al acesteia, cauzat atat lipsei soarelui cat si a alegerilor noastre de a sta in casa. Ce altceva se mai intampla in interiorul confortabil al caminului? Ne uitam mai mult la TV si rontaim mult mai des. Studiile sociologice sunt clare: avem tendinta de a manca mult mai mult in fata televizorului si a laptopului. Gestul de a duce furculita sau mana la gura devine reflex, iar senzatia de satietate se instaleaza mult mai tarziu, intrucat nu exista consecventa in luatul mesei. Urmarea este evidenta: o multime de calorii in plus, de cele mai multe ori fara beneficii nutritionale (chips-uri, arahide prajite, pufuleti, pizza).

4. Depresia sezoniera

Cand se incheie zilele insorite de vara, cu razele care ne mangaie si ne dau o stare de bine (nu ele in sine, ci sinteza de Vitamina D), intram, pe nesimtite, intr-o stare depresiva sezoniera.  Confortul il cautam, evident in mancare: ciocolata, aluaturi pufoase, paine calda. Nu mancam neaparat mai mult decat vara, ci mai prost si mai dens caloric. Evident, asta duce la cumularea de kilograme.

5. Mecanism de supravietuire al organismului

Din vremuri imemoriale, organismul nostru a inteles ca iarna, mancarea este o raritate. Nu acum, cand avem chiosc in fata blocului, ci din perioadele in care ne vanam mancarea. Fructele trebuiau asteptate pana primavara, prin urmare, un studiu publicat de revista Metabolic Syndrome and Related Disorders a sugerat ca e programat in genele noastre sa mancam mai mult iarna, din cauza fricii ca distanta pana la urmatoarea masa e o necunoscuta. Desigur, nici genele, nici procesele fiziologice nu stiu ca este Mega Image la 200 de metri de casa, sau ca frigiderul este deja plin. Pentru a evita mancatul in exces, dar si cresterea cortizolului, e important ca iarna sa luam prima masa intr-un timp relativ scurt de la trezire. Astfel, dorinta de a lua decizii culinare eronate se va estompa.

 

Sfaturi

  1. Mananca micul dejun, pentru a nu avea tendinta de rontait toata ziua. De asemenea, micul dejun luat cand temperaturile sunt scazute mai are un rol: acela de a mentine o glicemie stabila. Fastingul facut iarna duce la hipoglicemii, intrucat muschii vor consuma zaharul din sange pentru a-ti mentine temperatura constanta.
  2. Elimina din dieta ta, daca nu tii deja o forma de dieta hipoglucidica, zaharurile si fainoasele. In afara de faptul ca perpetueaza starea de foame, acestea, asociate unui consum de grasimi (ciocolata, de pilda), confera grasimilor o biodisponibilitate ridicata.
  3. Ia suplimente de vitamina D3, pentru a suplini lipsa soarelui din aceasta perioada.
  4. Mananca produse sezoniere locale, nu te axa pe cele de import, intrucat nu suntem adaptati pentru asimilarea lor corecta.

Adauga adresa ta de email mai jos pentru a fi la curent cu cele mai noi retete si sfaturi keto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum
Ai nevoie de meniuri calculate? Livrare instant pe mail!VEZI DETALII
+