In scolile de profil sau pe scaunul multora din dieteticieni inca se militeaza pentru ideea de dieta echilibrata. Insa perceptiile noastre asupra termenului de echilibrat sunt diferite. Ce inteleg adeptii piramidei nutritionale clasice prin dieta echilibrata insa? Un minim de 60% de aport de carbohidrati din alimentatie, cu aproximativ 25-30% proteine si 10-15% grasimi. Asadar, […]

In calitate de dietetician, mulez intotdeauna meniurile dupa stilul alimentar al clientului si remarc tot mai frecvent nevoia acestora de gustari. Poate din teama de a claca in dieta, apeleaza la a rontai intre mese diverse alimente. In timp, le explic de ce gustarile sau un numar ridicat de mese nu sunt in regula si […]

La finele anilor ’80, cercetatorii au utilizat prima data expresia “paradoxul francez”, cu privire la incidenta scazuta a bolilor cardiovasculare in raport cu o dieta bogata in grasimi saturata, precum cea a francezilor. Desigur, privit prin prisma ultimelor studii si meta-studii in domeniul nutritiei, nu este vorba deloc de un paradox, intrucat nu este demonstrata stiintific […]

Desi multi pun egal intre cele doua expresii, diferentele dintre keto-adaptare si cetoza sunt notabile. Cetoza defineste situatia in care corpii cetonici sunt eliminati prin urina si are loc la doar cateva ore de la stabilizarea glucozei in sange. Deducem, asadar, ca organismul uman produce corpi cetonici periodic (de pilda, dupa o perioada de post […]