Vita Bourguignon – varianta ketogenica

Ca orice gurmand, am vazut Julie & Julia. De doua ori. Ultima data, acum 2 zile. Dupa ce m-am amuzat de pronuntia americana a frantuzismelor, am luat reteta de vita Bourguignon ca pe o provocare. Partea infricosatoare insa era ca nu gatisem niciodata vita, in afara de perisoare, ciorbe, de multe ori cu bucatelele de carne … crocante sau chiftele. Mno, o data si o data tot trebuia sa incerc, doar nu imi putea fi frica de niste carne. Am reusit ou posat, pot si vita Bourguignon.  Nu am avut cartea in fata, precum Julie, ci laptopul deschis pe blat, un pahar de vin alaturi si ceva muzica. De incurajare ultimele doua.

Ingrediente:

  • 800 grame cubulete vita
  • 200 grame bacon
  • 2 linguri ulei masline
  • 30 grame unt
  • 100 ml cognac
  • 750 ml vin rosu sec
  • 200 grame ceapa galbena
  • 1 lingura usturoi maruntit
  • 500 grame ciuperci brune
  • 20 grame unt
  • 200 grame cepsoara (arpagic) murata
  • 20 grame unt
  • 1 lingurita faina de fibre
  • sare, piper
  • 1 lingurita de cimbru
  • 1 legatura patrunjel

Am ales sa listez ingredientele in ordinea in care le-am utilizat, cu exceptia condimentelor, pe care… ei bine, le-am utilizat peste tot. As vrea sa va spun inca de la inceput ca am luat o carne de vita atat de banala, incat vanzatoarea m-a intrebat daca o toaca. Daca ar sti ea ce a iesit… Am taiat vita in cuburi de 2-3 cm si am sters fiecare bucata in servetele de hartie, iar apoi le-am condimentat cu sare si piper.

Intr-un vas din fonta (sau alta vas ce poate fi utilizat la cuptor) am topit untul in uleiul de masline, apoi am prajit baconul circa 10 minute, pana s-a aurit. L-am scos intr-un castron, scurgandu-l bine de grasime. In acelasi vas, am prajit, pe rand, cubuletele de vita, pana cand au capatat o crusta usor crocanta. Le-am scos in acelasi castron in care anterior am pus baconul.

Tot in aceeasi cratita, am calit ceapa galbena pana s-a aurit. Am adaugat si usturoiul, am mai amestecat circa 1 minut, apoi am pus la loc baconul si cuburile de vita. Am amestecat, am turnat cognacul si, cu ajutorul unui bat de chibrit (era inalt vasul meu) am flambat continutul, pentru a forta evaporarea alcoolului. Am adaugat si vinul (cat sa acopere carnea, eu am avut nevoie de aproximativ 600 ml), apoi am introdus vasul la cuptor, la 220 grade, acoperit, timp de aproximativ 90 de minute.

In doua tigai, am topit cele doua bucati de 20 grame de unt. Intr-una dintre ele, am calit ciupercile, pe care le-am condimentat tot cu sare si piper, iar in cealalta, am calit cepsoara murata (am clatit-o inainte in apa rece si am lasat-o la scurs) si am adaugat lingurita de faina de fibre. Cand carnea a fost gata (testati o bucata de carne, sa se desfaca usor in fasii), am adaugat peste ea ciupercile, cepsoara si lingurita de cimbru macinat, si am pus-o pe foc mediu, inca 30 de minute. Enjoy!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

VREI SA SCAPI DE KILOGRAMELE IN PLUS?

Tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la greutatea dorită

Începe acum